Kategoriler
Alışveriş Sepetiniz

Duke Yaban Mersini Fidani (Likapa) 40-60cm Saksılı

Duke Yaban Mersini Fidani (Likapa) 40-60cm Saksılı
Tükendi
Duke Yaban Mersini Fidani (Likapa) 40-60cm Saksılı
95,90TL
KDV Hariç: 95,90TL
398 görüntüleme

Duke Yaban Mersini Fidanı ( Likapa ) Genel özellikleri

Çok hızlı büyüyen ve 1,8 m. kadar boylanabilen, seyrek çalı formuna sahip bir çeşittir.

-29°C’ye kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır.

-29°C’in altında soğuk havalar görülen doğu bölgelerimizde, kış soğuklarına dayanıklılığı artırmak için, yazın ağustos ayından itibaren gübreleme yapılmamalı, özellikle azotlu gübreler verilmemeli ve sulamalar azaltılmalıdır.

Böylece bitkilerin kışa pişkin ve dayanıklı girmesi sağlanır.

Yüksek kalitede meyveye sahiptir.

Meyvesi soluk, açık mavi renkte, gevrek dokulu ve hafif mayhoş tatlıdır.

Uzun süre uygun soğuk hava şartlarında saklanabilir.

Hatta ev şartlarında, buzdolabında bir ay kadar bozulmadan saklanabilir.

Ticari olan en çok tercih edilen çeşitlerden biridir.

Sonbaharda ateş kırmızısı bir renge bürünen yaprakları da, bahçeler için son derece dekoratifdir.

 

Yetiştirme önerileri


En iyi toprak asidik (4.5 ila 5.2 pH), organik olarak zengin, yazları hafif nemli, tercihen orman bitişiği veya yakını, iyi drene topraklarda tam güneşli veya yarı gölge alanlarda yetiştirilir. Sığ, lifli kökler sürekli nem ve iyi drenaj gerektirir. Bitkiler ve yetiştirme kolaylığı için en iyi seçenek malç ( toprak kumaş veya naylon örtüsü) üzerine, hafif sırta dikimdir. En iyi dikim aralığı; sıra üzeri 1,00 - 1,50m , sıra arası ise işleme ekipmanlarına göre 2,00- 3,50m aralıklardır. İdeal dikim ölçüsü; 1m x 2,5 m dikilip, 1 dekar alanda 400 adet bitki yetiştirilecektir.    

Yaban mersini ( mavi yemiş)  kendine  verimli olmasına rağmen, çapraz tozlaşma en iyi meyve mahsulünü (daha büyük meyveler ve daha büyük verimler) üretir. Bu nedenle, aynı anda çiçek açacak birden fazla çeşit dikmek en iyisidir. Ayrıca, yabanmersini mevsimi, Haziran ortalarından Ağustos ayı sonuna kadar olgunlaşacak erken, orta mevsim ve geç çeşitler ekilerek uzatılabilir. Bu hasat zamanları iklime ve rakıma da bağlı olarak değişmektedir.  Meyve oluşumunu önlemek ve yeni vejetatif büyümeyi teşvik etmek için dikim yılında ve ertesi yıl bitkilerden çiçekleri temizleyip meyve almamak en iyisidir. Dikimden sonra 2. ve 3 yıl başlayarak kışın sonlarında gerektiği gibi budama yapmanız gerekir. İlk yıllarda su ihtiyacı ve düzenli ot mücadelesi en önemli bakım faaliyetiniz olacaktır. Sonraki yıllarda da budamalar önem kazanır.

Toprak ve su yapınıza bağlı olarak, gübre ve PH dengeleyiciler kullanmanız gerekebilir.

 

Duke Yaban Mersini Fidanı ( Likapa) Çeşidi özellikleri

 

  • Yüksek çalı tipi çeşididir.
  • Çalı yüksekliği 130-180 cm ve çoğu yüksek çalı çeşidi gibi diktir.
  • Olgunlaşma tarihi BURSA yüksek kesimleri için 1 Temmuz'dur.
  • Verim sürekli yüksek, bitki başına 4-6kg dır
  • Meyve orta boyda, meyve başına 1.8 ila 2.1 gramdır. Meyveler açık ila orta mavidir ve sıkı bir kabuğa sahiptir; meyve esas olarak erken ve sofralık pazarlar için üretilmektedir.
  • Meyvenin kalitesi mükemmeldir ve  sofralık taze pazarın yanı sıra işlenmeye müsait yapısıyla gıda sanayi için de kullanılabilir.
  • Hasat esas olarak erken olgunlaşan meyveleri nedeniyle elle yapılır. Meyveler uzun saplarda ve gevşek salkımlardadır, bu nedenle mekanik hasada da uygundur. Yaklaşık 7-10 gün arayla iki hasat, Blue Crop'u hasat etmeye başlamadan önce Duke hasatı tamamlanmalıdır.
  • Duke, erken olgunlaşma ve kaliteli meyve için şu anda sahip olduğumuz en iyi çeşittir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm yaban mersini yetiştirme alanlarında iyi adapte olmuştur ve tüm yetiştiriciler için çok popüler bir çeşittir. Ülkemizde de genel anlamda her iklim şartına uygun olabilecek genel olarak önerilen bir çeşittir.

 

 

TOZLAYICISI

Kendine verimli bir çeşittir.

GÜBRELEME

Meyve ağacını gübrelerken verilecek olan gübreyi ağaçın taç iz düşümlerine atılmalıdır.belirli dönemlerde toprağı organik maddece zenginleştirmek için toprak düzenliyci ,organik gübre ve diğer organik gübreler tamamen yanmiş gübreler kullanılmalidir.

İKLİM

Gözler -26.3 ila -29.1 dereceye kadar,  gövde -26.3 ila -29.1 dereceye kadar ,  çiçekler -26.3 ila -29.1 dereceye kadar dayanıklıdır.Uzun günler bitkideki negatif gelişmeyi teşvik ederken yaz sonları ile sonbahar aylarındaki kısa günler meyve tomurcuğu gelişimini arttırır.

TOPRAK İSTEKLERİ

Yaban mersini organik maddece zengin ve asitli toprakları sever. Yetiştiricilik için doğal yaşam alanları veya buralara yakın yerler tercih edilmelidir.

DİKİM

  • Yaban mersini yetiştiriciliğinde dikim mesafesi sıra üzerinde 120 cm, sıralar arasında ise 300 cm olup, bu aralık ve mesafeler 150 ile 300 cm’ye kadar çıkarılabilmektedir.
  • Yaban mersini yetiştirilicinde yaban mersini sıraları arasındaki mesafe 250 cm’den daha az olmamalıdır.
  • Bu mesafe hasat sırasında işçilerin rahat çalışabilmesi için gereklidir.

BUDAMA

Yaban mersinileri budama dikim ile başlar ve her yıl ilkbahar öncesi gözler uyanmadan tekrarlanır. Yaban mersini diğer meyve türlerine göre çok daha az budamaya ihtiyaç duyduklarından budama çok önemlidir. Sonbaharda budanan yaban mersini ilkbahar öncesi budananlara göre daha geç çiçek açarlar. Bu durum ilkbahar geç donlarının zarar riskini azaltır. 

 

DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN WHATSAP HATTI ÜZERİNDEN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ 

WHATSAP HATTI : 

Lorem Ipsum, dizgi ve baskı endüstrisinde kullanılan mıgır metinlerdir. Lorem Ipsum, adı bilinmeyen bir matbaacının bir hurufat numune kitabı oluşturmak üzere bir yazı galerisini alarak karıştırdığı 1500'lerden beri endüstri standardı sahte metinler olarak kullanılmıştır. Beşyüz yıl boyunca varlığını sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda pek değişmeden elektronik dizgiye de sıçramıştır. 1960'larda Lorem Ipsum pasajları da içeren Letraset yapraklarının yayınlanması ile ve yakın zamanda Aldus PageMaker gibi Lorem Ipsum sürümleri içeren masaüstü yayıncılık yazılımları ile popüler olmuştur.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
Kötü İyi