bursatarim
- Stok: Var
- Marka: bursatarim
- Ürün Kodu: 330-1gt1
Goldtraube Yaban Mersini Fidanı ( Likapa - Mavi Yemiş )
- Viyol , 1 yaş, 10-20 cm boy, İthal ürün
- HASAT DÖNEMİ: TEMMUZ 2.HAFTA İLE AĞUSTOS 2.HAFTA ARASI ( MARMARA VE KARADENİZ BÖLGESİ İKLİM ŞARTLARINDA )
Çok hızlı büyüyen ve 1,8 m. kadar boylanabilen, seyrek çalı formuna sahip bir çeşittir. -29°C’ye kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır. -29°C’in altında soğuk havalar görülen doğu bölgelerimizde, kış soğuklarına dayanıklılığı artırmak için, yazın ağustos ayından itibaren gübreleme yapılmamalı, özellikle azotlu gübreler verilmemeli ve sulamalar azaltılmalıdır. Böylece bitkilerin kışa pişkin ve dayanıklı girmesi sağlanır.
Yüksek kalitede meyveye sahiptir. Meyvesi soluk, açık mavi renkte, gevrek dokulu ve hafif mayhoş tatlıdır. Uzun süre uygun soğuk hava şartlarında saklanabilir. Hatta ev şartlarında, buzdolabında bir ay kadar bozulmadan saklanabilir. Ticari olan en çok tercih edilen çeşitlerden biridir.
Sonbaharda ateş kırmızısı bir renge bürünen yaprakları da, bahçeler için son derece dekoratifdir.
Yetiştirme önerileri
En iyi toprak asidik (4.5 ila 5.2 pH), organik olarak zengin, yazları hafif nemli, tercihen orman bitişiği veya yakını, iyi drene topraklarda tam güneşli veya yarı gölge alanlarda yetiştirilir. Sığ, lifli kökler sürekli nem ve iyi drenaj gerektirir. Bitkiler ve yetiştirme kolaylığı için en iyi seçenek malç ( toprak kumaş veya naylon örtüsü) üzerine, hafif sırta dikimdir. En iyi dikim aralığı; sıra üzeri 1,00 - 1,50m , sıra arası ise işleme ekipmanlarına göre 2,00- 3,50m aralıklardır. İdeal dikim ölçüsü; 1m x 2,5 m dikilip, 1 dekar alanda 400 adet bitki yetiştirilecektir.
Yaban mersini ( mavi yemiş) kendine verimli olmasına rağmen, çapraz tozlaşma en iyi meyve mahsulünü (daha büyük meyveler ve daha büyük verimler) üretir. Bu nedenle, aynı anda çiçek açacak birden fazla çeşit dikmek en iyisidir. Ayrıca, yabanmersini mevsimi, Haziran ortalarından Ağustos ayı sonuna kadar olgunlaşacak erken, orta mevsim ve geç çeşitler ekilerek uzatılabilir. Bu hasat zamanları iklime ve rakıma da bağlı olarak değişmektedir. Meyve oluşumunu önlemek ve yeni vejetatif büyümeyi teşvik etmek için dikim yılında ve ertesi yıl bitkilerden çiçekleri temizleyip meyve almamak en iyisidir. Dikimden sonra 2. ve 3 yıl başlayarak kışın sonlarında gerektiği gibi budama yapmanız gerekir. İlk yıllarda su ihtiyacı ve düzenli ot mücadelesi en önemli bakım faaliyetiniz olacaktır. Sonraki yıllarda da budamalar önem kazanır.
Toprak ve su yapınıza bağlı olarak, gübre ve PH dengeleyiciler kullanmanız gerekebilir.
Yaban Mersini Goldtraube Genel Özellikleri
Almanya'da yetiştirilen, yüksek kalite Avrupa menşeli yaban mersini, Kuzey Avrupa ve Kuzey Anadolu koşullarına çok iyi adapte. Antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin ve taze, yemek için iyi olan büyük, tatlı, iyi aromalı sulu meyvelerin güvenilir bitkileri. Yabanmersini 'Goldtraube' çalı üzerinde iyi tutarak birkaç hafta boyunca olgunlaşan koyu morumsu mavi meyveler üretir. En iyi lezzet için, meyveler tamamen maviye döndükten ve beyaz bir 'çiçek' geliştirdikten bir hafta sonra; meyveleri olgunlaştıkça toplamaya devam edin. Güçlü, dik çalı, soğuk bölgelerde iyi ve ağır bir kesme makinesi. Asit toprağa sahip olmalı; yağmur suyu ile su; toprağı nemli tutmak için erikli madde ile malç. Güzel kırmızı ve altın sonbahar renk.
Site: Oldukça korunaklı
Toprak: Asit (pH 4-5.5), nem tutucu ancak iyi drene edilmiş toprak; kirli toprak bazlı kompostta saksılarda yetiştirilebilir
Pozisyon: Güneş veya kısmi gölge
Seçim: Temmuz başından Ağustos ayına kadar
Tutun: Meyveler saklanmaz, ancak iyi dondurulur
Sağlamlık: Dayanıklı
Tozlaşma: Kendiliğinden tozlaşır, ancak ürünler farklı çeşitlerde bir veya iki yaban mersini ile daha iyi olacaktır
Kullanım: Taze tüketim ve gıda sanayi
Yükseklik: 1,5m Yayılma: 1,2m