bursatarim
- Stok: Var
- Marka: bursatarim
- Ürün Kodu: bt-dg-ky
Karayemiş FidanıGövdesi dik ve düzgündür. Kara yemiş bitkisi yaprak dökmez.Meyvesi lezzetlidir.
Karayemiş Ağacı Nerede Yetişir?
Gülgiller familyasına ait olan karayemiş (laurocerasus officinalis roemer), bazı yörelerde taflan adıyla da bilinen çalı ya da ağaç formunda çok yıllık bir bitkidir. Ana vatanı Doğu Karadeniz, Kafkaslar ve Toroslar'dır. İklim koşulları bakımından Türkiye'de en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Dünyanın birçok bölgesine dağılmış farklı türlere sahiptir. Dünya genelinde süs bitkisi olarak kullanılmakla birlikte, Türkiye'de genellikle meyvesi için yetiştirilir. Meyveleri aynı zamanda ilaç sanayisinde kullanılır. Karayemiş meyveleri antioksidan özellikleri bakımından zengin, anti-aging meyvelerden biridir.
Karayemiş Nasıl Bir Bitkidir?
Çok sayıda kültürü bulunan karayemiş, 10 metreye kadar boylanabilen, çalı ya da ağaç formunda bir bitkidir. Bazı melez karayemiş türlerinin boyu 20 metre yüksekliğe erişebilir. Yaprakları çoğunlukla kısa saplı, etli, pürüzsüz ve oval şekle sahiptir. 30’dan fazla çiçekten oluşan salkım halindeki çiçekleri, ortalama 5- 15 cm uzunluktadır. Türüne göre tek ya da iki evciklidir. Erkek ve dişi çiçekleri aynı ya da farklı ağaçlarda bulunabilir. Mart ve Mayıs arasında, ortalama 1 aylık sürede çiçeklenir. Olgunlaşmadan önce türüne göre yeşil, sarı veya kırmızı renkli olan meyveleri, olgunlaşmaya başladıkça koyulaşır ve siyah renge döner. Haziran ve Ağustos ayları arasında olgunlaşan meyveler hasat edilir.
Karayemiş Yetişen Bölgeler
Serin ve nemli iklimleri seven karayemiş, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde yetiştirilir. Kök yapısı yüzeye yakın ilerlediğinden aşırı soğuklara ya da sıcaklıklara karşı dayanıklı değildir. Gelişme döneminde düzenli ve bol yağış meyve kalitesini olumlu etkiler. Karayemiş toprak isteği açısından seçici değildir. Birçok toprak türüne uyum sağlayabilir. Yetiştiriciliği için en uygun topraklar, derinliği iyi, nemli, humuslu, havadar ve killi-kumlu topraklardır. Topraktaki kireç oranına karşı toleranslıdır. Asitli topraklarda yetişebilir.