fidancilar
- Stok: Var
- Marka: Fidancılar
- Ürün Kodu: FDNB00006
IKLIM ISTEKLERI Elma iliman, özellikle soguk iliman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30°-50° enlemlerde yetismektedir. Türkiye’de Ege Bölgesi’nde 500 metre . Akdeniz ve Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin sicak ve kurak yerlerindeki 800 metreden daha yukari yerlerde yetismektedir. Yüksek isik yogunlugu elmada çok iyi renk olusumunu saglar. Elma agaci düsük sicakliklarin oldugu sert kislara dayaniklidir. Kis dinlenmesi sirasinda odun kisimlari -35°C ile –40°C’ a, açmis çiçekler –2.2°C ile –2.3°C ve küçük meyveler ise –1.1°C ile –2.2°C’a dayanirlar Elma kis dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyan meyve türüdür. Yapilan denemelerde elmalarin soguklama ihtiyacini karsilayabilmesi için + 7.2°C’nin altinda çesitlere bagli olarak 2322-3648 saat kalmasi gerekir. 0°C!nin altinda ise 1081-2094 saat soguklamaya ihtiyaci vardir. Yetersiz soguklama sonucu çiçeklerin bir kismi ölür, geriye kalan çiçeklerin açilmasi da normale göre hem daha geç, hem de düzensiz olur. Böylece geç açan çiçekler döllenme yetersizligi nedeni ile dökülür. Soguklamasini giderememis elma agaçlarinda yaprak gözleri sürmez ve agaç çiplak kalir. Elma yüksek yaz sicagindan da hoslanmaz. Sicaklik 40°C’nin üzerine çiktigi zaman büyüme durur, daha yüksek sicakliklarda ise zararlanma görülmeye baslar.
TOPRAK ISTEKLERI Elma genellikle bir çok toprak tiplerinde basarili sonuç verir. Bahçe kurulacak yerin alt toprak yapisi önemlidir. Alt toprak, bitki kökleri hiçbir zaman su içinde kalmayacak ve köklerin yayilmasini kolaylastiracak sekilde drene edilmelidir. Sert ve suyu tutan alt toprak gelismeye engel olur, agacin büyümesini ve ömrünü olumsuz yönde etkiler. En iyisi alt topragin çakilli-tinli olmasidir. Toprak derinliginin 2 metre veya daha fazla olmasi istenir. Elma yetistiriciligi için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tinli, tinli-kumlu veya kumlu-tinli geçirgen topraklardir.
DIKIM ZAMANI Elma fidanlari kisin ilik geçen ve yagisli olmayan bölgelerde sonbahardan (yaprak dökümünü müteakip) itibaren agaçlarda fizyolojik faaliyet baslayana (ilkbahar) kadar dikilebilir. Kisi soguk veya yagisli geçen bölgelerde ise ilkbahar dikimi tercih edilmelidir. DIKILECEK ELMA FIDANLARINDA ARANILACAK ÖZELLIKLER Elma bahçesi kurarken, sertifikali, ismine dogru ve bir yasli fidanlar tercih edilmelidir. Fidanlar saglam, sihhatli, kök sistemi, çapi ve boyu TSE standartlarina uygun olmalidir. Alinan fidanlar derhal yerlerine dikilmelidir. Dikimde mutlaka dikim budamasi yapilmali asi noktasi toprak yüzeyinden en az 10 cm yukarda olmali, derin dikimden siddetle kaçinilmalidir.
DIKIM SEKILLERI Kapama elma bahçeleri genellikle kare, dikdörtgen, üçgen, satranç ve meyilli arazide tesviye egrileri üzerine dikme seklinde (kontur) tesis edilir. Bu sekillerin herhangi birisinin seçilmesinde arazi sekli, ara ziraati yapilip yapilmamasi, dikilmesi gereken fidan sayisi rol oynar. Genelde düz yerlerde (taban arazilerde) kare dikim uygulanmaktadir.
DIKIM ARALIKLARI (DIKIM SIKLIGI) Elma bahçelerinde agaçlara verilecek mesafeler çeside, kullanilan anaca, toprak durumuna ve iklime göre degisir. Elma agaçlari nemli yerlerde iyice büyüdüklerinde taçlari arasinda hiç olmazsa bir metre aralik kalacak kadar seyrek dikmelidir ki, aradan bolca hava islesin ve mantar hastaliklari daha az zarar yapsin. Halbuki sulanan kurak bölgelerde gerek hava, gerek toprak üstü nemini saklamak için agaçlarin sik olmasi daha uygundur. Ayrica kuvvetli, besin maddelerince zengin topraklarda dikim mesafeleri daha fazla, zayif topraklarda ise daha azdir. Bir fidani meydana getiren anaç ve çesit (patron ve kalem) ikilisinin kuvvetine göre de dikim araliklari degisiklik arz etmektedir. Elma çesitleri gelisme kuvvetlerine göre yüksek boylu standart çesitler ve spur tipi (yari bodur) çesitler olmak üzere iki gruba ayrilirlar. Bunlardan Golden Delicious, Starking Delicious, Granny Smith, Staymared, Amasya, Beacon, Hüryemez, Mutsu ve Jonathan gibi daha birçok elma çesidi yüksek boylu standart çesitler içerisinde, Starkrimson Delicious ve Starkspur Golden Delicious ise yari bodur çesitler içerisinde yer almaktadir.
SULAMA Elma agaçlari saçak kök sistemine sahip olduklarindan dolayi diger bir çok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoslanirlar. Bahçelere verilecek su miktari, yillik yagis toplamina, bu yagisin dagilimina, transpirasyon (bitkiden meydana gelen su kaybi) siddetine, agacin büyüklügüne ve topragin tipine göre degisir. Sulamada en önemli konu sulama zamaninin iyi tespit edilmesidir. Bunun için en pratik yöntem topragin elle kontrol edilmesidir. Sulama zamani; Tansiyometre adi verilen aletlerle daha kesin ve güvenilir olarak tespit edilebilir. Elma agaçlari için en önemli sulama zamani yazin yapilan sulamadir. Yaz sulamasina yagis durumuna göre Mayis’ta baslanir ve bütün yaz boyunca devam edilir. Bahari kurak geçen yerlerde yaz sulamasina erken baslanirsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere dogru gidildikçe sulama araligi 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çikabilir. En çok uygulanan sulama sekil “Salma Sulama”dir. Suyun az oldugu yerlerde “Dar Çanak” (Tava Yöntemi) uygulanir. Diger sulama sistemleri ise “Yagmurlama” ve “Damlama” sulamadir. Damlama sulamada köklerin bulundugu alanin bir kismi sürekli nemli kalmaktadir.
GÜBRELEME Elma bahçelerine verilecek gübre miktari toprak isleme usulüne, topragin karakterine, agacin büyüme gücüne, yasina, alinan mahsul miktarina göre degisir. En iyisi verilecek gübre miktari toprak ve yaprak analizleri ile tespit edilmelidir. Elma bahçelerinde fidan dikilmeden evvel bir temel gübreleme yapilmalidir. Dikimden sonrada bahçe her yil gübrelenmelidir. Elma bahçelerine ilkbaharda azotlu gübre verildiginde meyve kalitesi iyilestigi gibi dökülmede azalir. Fakat verilen azotlu gübrenin elmalar olgunlasmadan evvel tükenmis olmasi arzu edilir. Elma agaçlari lüzumlu fosforu kuvvetli kökleri ile topraktan almak iktidarindadir. Fosfor agacin büyümesine ve mahsulün artmasina yarar. Pek az hareket eden bir eleman olmasi dolayisiyla fosforlu gübreleri köklerin bulundugu sahaya vermek hususuna dikkat edilmelidir. Elma agaçlarinda potas eksikliginde evvela yapraklarda sararma baslar, sonra kahverengi olan yapraklar tamamiyla kuruyup ölür. Kurak senelerde potas eksikligi daha fazla zararli olur. Potasyum agaçlarin fotosentez, nisasta ve seker yapmasinda tesiri olan bir elemandir. Çiçek gözlerinin tesekkülünde rol oynadigi için dolayisiyla potasyum periyodisiteyi önler.
BUDAMA Elmalarda budama konusu çok önemlidir. Zira bir elma agacinin anaç ve çesitinin kuvvetllik durumuna göre uygulanacak “terbiye sistemi” de degisiklik arz eder. Genel manada budamayi 4 grupta toplayabiliriz; 1- Dikim budamasi 2- Sekil budamasi 3- Mahsul (verim) budamasi 4- Gençlestirme budamasi Hastalik-Zararlilar ve Ilaçlama Zirai Mücadele problemleri bakimindan elma yetistiricileri, meyve yetistiricileri arasinda belki de en sanssiz olanlardir. Çünkü elmaciligin o kadar meseleleri vardir ki yetistiriciler devamli dikkatli olmak zorundadirlar, en küçük bir ihmal bütün emegi bosa çikarabilir. Elma yetistiricisi ciddi bir ilaçlama programi uygulamak zorundadir. Ilaçlama zamaninin kaçirilmasi veya zamaninda yapilmasina ragmen yanlis bir ilacin kullanilmasi telafisi mümkün olmayan tahribat ile sonuçlanabilir. Elma agaçlarinin çesitli kisimlarina ariz olan bir çok hastalik ve zararli vardir. Önemli Elma Hastaliklari Elma Küllemesi Elma Iç Kurdu Elma Ag Kurdu Elma Pamuklu Biti Kirmizi Örümcekler BIZI TERCIH ETTIGINIZ IÇIN TESEKKÜR EDERIZ.