Kategoriler
Alışveriş Sepetiniz

SMARGAD MAZI FİDANI

SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
SMARGAD MAZI FİDANI
Mağaza:

bursatarim

Value
(0/5)
Price
(0/5)
4.500,00TL
KDV Hariç: 4.500,00TL
613 görüntüleme

Batı Mazısı - Thuja occidentalis

Mazı servigiller familyasından Thuja çeşidi ağaç türüdür. Anavatanı Kuzey Amerika'da batı bölgeler ve Doğu Asya olmasına rağmen, süs ağacı ve odunu için pek çek ülkede yetiştirilen, boyu 25-30 metreye kadar çıkan kozalaklı ağaç türleridir. Ülkemizde doğal olarak yetişmez. Fakat süs ağacı çoğu bölgede olarak yetiştirilmektedir. Peyzaj çalışmalarında 5-10 metre boylarında mazı ağacı kullanılır. 1-2 cm olan kozalakları ilk önce mavi yeşil renkte olup, zamanla kahverengi rengine dönüşür.

Mazı ağacı genellikle piramit gibi bir görünüme sahiptir. Kabuğu ince, lifli ve pulsu yapıdadır. Ağacın dalları yatay olabileceği gibi, yukarıya yönlenmiş şekilde de olabilir. Karşılıklı dizilen pulsu yapraklardan daha olgunlaşmamış olanları iğnemsi yapıda olur. Bu dalların ucunda meydana gelen yuvarlak şekilli erkek çiçek kümeleri de sarımsı, kırmızımsı renkte, küçük yapıdaki dişi çiçek kümeleri de yeşil leylağımsı renkte olur. Yaklaşık 4-6 çift ince ve esnek puldan meydana gelen yumurta gibi olan kozalaklar 8-16 mm uzunluğunda olur.

Mazı ağacı sürekli olarak yeşil kalan ağaç türlerindendir.

Ülkemizde peyzaj alanında en fazla kullanılan mazı türü yaprak uçları altuni sarı olan, altuni top mazıdır. 
Özellikle parklarda ve bahçelerde kullanılır. Kolay budanır ve yetiştirilebilir. 
Kozalakları küçük, gri ve kahve renkte olur. 
Kış geldiğinde yapraklarını dökmeyen, fakat bakıri bir renge dönebilen türüdür.

 

* Thuja occidentalis

* Cupressacede

* Batı Mazı * Thuja occidentalis L.

 

 

 

Kuzeydoğu Amerika ve Kanada'da soğuk, serin yerlerde, bataklık, nehir ve göl kıyılarında boreal ormanlarda doğal olarak yetişir. Boyu 15-20 m, tepe tacı genişliği 3-4 (-6) m olan sık ve çatallı bir dallanma gösteren, piramidal formlu bir ağaçtır. Gövde ve dalların kabuğu ince, boyuna çatlaklı, lifli, kahverengi veya kırmızı kahverengi; dallar kısa, dağınık, aşağıya doğru sarkar, uç kısımları yukarıya yönelmiştir. Genç sürgünlerin üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil, kışın bronz kahverengidir. Pul yapraklar 1-4 mm boyunda, 1-2 mm eninde, ucu sivri, üst ve alt yüzü mat sarımsı yeşil, yassı sürgünlerde çapraz karşılıklı dizilmiş, sırtlarında yuvarlak çıkıntılı yağ bezeleri vardır. 1 yılda olgunlaşan, oval biçimli ve 1 cm büyüklüğünde 8-10 pullu kozalakları sürgünlerinin ucunda yer alır, üreyimli olan bir pul altında 2 yassı ve küçük kanatlı tohum bulunur. Iuman iklimlerde; bol güneşli, yarı gölge yerlerde kuru nemli topraklarda yetişir. Soğuk yerlerde, derin ve gevşek balçık topraklar üzerinde iyi gelişir. Hava kirliliğine dayanıklı değildir. Çit ve yeşil perde tesisi için uygundur. Park ve bahçelerde küçük gruplar ya da soliter olarak kullanılır, budamaya çok elverişlidir. Park ve bahçelerde kullanılan çok sayıda kültivarı vardır.

 

Lorem Ipsum, dizgi ve baskı endüstrisinde kullanılan mıgır metinlerdir. Lorem Ipsum, adı bilinmeyen bir matbaacının bir hurufat numune kitabı oluşturmak üzere bir yazı galerisini alarak karıştırdığı 1500'lerden beri endüstri standardı sahte metinler olarak kullanılmıştır. Beşyüz yıl boyunca varlığını sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda pek değişmeden elektronik dizgiye de sıçramıştır. 1960'larda Lorem Ipsum pasajları da içeren Letraset yapraklarının yayınlanması ile ve yakın zamanda Aldus PageMaker gibi Lorem Ipsum sürümleri içeren masaüstü yayıncılık yazılımları ile popüler olmuştur.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
Kötü İyi