- Stok: Var
- Marka: Fidancılar
- Ürün Kodu: FDNB00018
Gövde Çevresi 40-50 KÜTÜR OLUP, 12-13 YAŞINDADIR
NAKLİYE ALICIYA AİTTİR.
FİDAN HAKKINDA;
- Trabzon hurması ağaçları dik, yarı dik veya yayvan olarak gelişir.
- Çeşitlere göre dallar orta kuvvette veya kuvvetli gelişmektedir.
- Trabzon hurması ağacının gövdesi gri renklidir.
- İlkbaharda yeni çıktıklarında parlak açık yeşil renktedir, daha sonra parlak koyu yeşil renk alır.
- Meyve çekirdekli veya çekirdeksiz olsun, et rengi hiçbir zaman değişikliğe uğramamaktadır.
- Bu grup içinde hasat olumunda meyve tadı buruk veya buruk olmayan çeşitler bulunabilmektedir.
TOZLAYICISI
Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunda tozlanma gereklidir. Bu çeşitlerden yeterli ürün alabilmek için mutlaka tozlayıcı çeşit kullanılmalıdır. Bu çeşitler tozlanmadıkları zaman ya meyve tutmazlar ya da küçük meyveden başlayarak olumdan önceye kadar olan değişik safhalarda meyvelerini dökerler. Tozlayıcı olarak düzenli erkek çiçek veren çeşitler kullanılmalıdır. Tozlanma böceklerle sağlanmaktadır.
GÜBRELEME
Meyve ağacını gübrelerken verilecek olan gübreyi ağaçın taç iz düşümlerine atılmalıdır.belirli dönemlerde toprağı organik maddece zenginleştirmek için toprak düzenliyci ,organik gübre ve diğer organik gübreler tamamen yanmiş gübreler kullanılmalidir.
İKLİM
Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük sıcaklıklarına diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12°C‟ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 °C‟ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
TOPRAK İSTEKLERİ
Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi, orta ağır, organik maddece zengin ve drene edilmiş derin topraklardır. PH'ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç içeriği % 20‟ye kadar olan topraklarda yetişebilir. Bitki besin maddelerince çok fakir olan topraklardan iyi sonuç alınmaz.
DİKİM
- Dikim çukurları 60-70 cm derinlik ve genişlikte açılmalıdır.
- Dikim aralıkları 5 m x 5 m, 6 m x 6 m, 7 m x 7 m, 8 m x 8 m, 10 m x 10 m olarak yapılır.
BUDAMA
Dikimden sonraki ilk üç yılda şekil budaması yapılır. Fidanın taçlandırılmasında değişik doruk dallı sistemi uygulanabilir.ışın dikim budaması yapılmış olan fidanların, mayıs-haziran ayında ana dalları seçilir. Çatal olan filizlerden istenmeyenler kırılır. Seçilen dallar arasındaki mesafe en az 10 cm olmalıdır. yapılır. Alt dalların meyve yükü ile eğilip kırılmalarını önlemek için tepe alma yapılmalı veya bu dallar hereklerle desteklenmelidir. Ayrıca telli terbiye sistemleri de uygulanır.
DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN WHATSAP HATTI ÜZERİNDEN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ